Zalivke

Z zalivkami ali plombami nadomeščamo manjkajoči del zoba, ki smo ga morali odstraniti zaradi kariesa. Zalivke izdelamo tudi v primerih odlomov in abrazije-obrabe. Na željo pacienta pred odstranjevanjem kariesa lahko apliciramo lokalni anestetik (lokalno anestezijo), da delo poteka brez bolečin.

Že nekaj desetletij se amalgamske (sive) plombe opuščajo zaradi toksičnosti, večje količine odstranjenega dentina, ki ga takšna plomba zahteva in ne omogočajo ustreznega oblikovanja krone zoba.

Pri odstranjevanju te kovinske zlitine se sproščajo težke kovine. Zato pri izvrtavanju amalgamskih plomb uporabljamo posebne sesalce in pripomočke za varno odstranjevanje amalgama.

 

 

V sodobnem zobozdravstvu zelo uspešno uporabljamo zalivke iz kompozitov z dodanimi keramični delci (bele zalivke). Pri kompozitno-keramičnih zalivkah (belih zalivkah) je delo zelo precizno, izdelava zahteva več časa in ohranimo veliko več zdravega zoba. Omogočajo natančno oblikovanje anatomskih značilnosti zoba. S tem dosežemo odličen estetski učinek in odlično funkcijo zoba.


Pomembno vlogo pri kompozitno keramičnih zalivkah ima adhezijski sistem (premazi, ki jih na nesemo na površino zoba pred prvimi plastmi kompozitno keramične plombice). Plasti zalivke (plombice) nanašamo po posebni tehniki in po plasteh polimeriziramo (strjujemo) s posebno lučko. Takoj po obdelavi in poliranju zalivke (plombice), NI NOBENIH OMEJITEV GLEDE HRANE IN PIJAČE.

barve zalivke

Uporabljamo visoko kvalitetne najsodobnejše adhezijske sisteme in nanohibridne kompozitne materiale, ki izjemno zmanjšajo postoperativno preobčutljivost zob.