Estetsko zobozdravstvo

Estetsko zobozdravstvo je sodobnejša veja zobozdravstva z zobozdravstvenimi storitvami, ki ustvarjajo prekrasen nasmeh z belimi in pravilno razporejenimi zobmi in z zdravimi dlesnimi.

KAKO DO LEPEGA NASMEHA?

■ Dlesni bodo zdrave in lepo bledo rožnate le ob redni in skrbni ustni higieni.
■ Manjše ortodontske nepravilnosti zob v sprednjem sektorju lahko uredimo z nevidnimi ortodontskimi folijami sistema CLEAR SMILE ALIGNER.

clear smile aligner

Primeren je za vse tiste, ki si želijo lepega nasmeha, brez fiksnega ortodontskega aparata. CLEAR SMILE ALIGNER je sistem nevidnih brezbarvnih folij, ki so izdelane po temeljiti analizi vseh obraznih in čeljustnih parametrov z uporabo računalniške simulacije in 3D print tehnologije.

Terapija običajno traja od 8 do 20 tednov. Prozorne folije so snemljive, zato enostavno ščetkamo in nitkamo zobe in z lahkoto vzdržujemo dobro ustno higieno.
Nevidnost folij omogoča neovirano opravljanje vsakodnevnih poslovnih in družabnih obveznosti. Ne ovira govora, čas privajanja na natančno izgovorjavo je ob rednem nošenju (22 ur na dan) izjemno kratek 2 dni.

■ BELJENJE ZOB

Glede na potrebe in želje študenta oz. študentke svetujemo in izbiramo med različnimi možnostmi beljenja. Ker nobeno beljenje ni trajno, je to potrebno upoštevati pri načrtovanju terapije do idealnega nasmeha.

BELJENJE POSAMEZNEGA ZOBA
Če je zabarvan le posamezen zob, belimo samo tega. Glede na vzrok zabarvanja, uporabimo primerno tehniko beljenja.

Koreninsko (endodontsko) zdravljen zob po odstranitvi zobne pulpe pogosto izgublja svetlo barvo in postaja bolj sivkast, lahko zelo potemni. V tem primeru odpremo zobno krono z zadnje strani, oblikujemo belilno komoro z glasionomernim cementom, apliciramo belilni gel in zob začasno zapremo. Po 7 dneh belilo zamenjamo. Belilo menjamo dokler ne dosežemo želenega odtenka.
V ČASU POSTOPKA BELJENJA, ODSVETUJEMO UŽIVANJE HRANE IN PIJAČ Z INTENZIVNIMI BARVILI. ZARADI ZAČASNE ZAPORE ODSVETUJEMO UPORABO ŽVEČILNEGA GUMIJA IN OBREMENJEVANJE BELJENEGA ZOBA PRI ŽVEČENJU HRANE.

Zabarvan zob, ima zdravo zobno pulpo, a je zabarvan zaradi motnje v nastanku sklenine in dentina. Takšen zob belimo z večkratno aplikacijo belila na površini zoba v enem obisku v naši ordinaciji, pred tem dlesen in okolna tkiva ustrezno zaščitimo. PO BELJENJU ODSVETUJEMO UŽIVANJE HRANE IN PIJAČ Z INTENZIVNIMI BARVILI VEČ DNI.

BELJENJE VSEH ZOB
Vedno je potreben predhoden stomatološki pregled na katerem ocenimo stanja obzobnih tkiv in zob.Dlesni morajo biti zdrave in zobje ustrezno sanirani. Glede na pacientove želje in obstoječo barvo zob, pacientu svetujemo primerno tehniko beljenja. Teden dni pred beljenjem, je nujen obisk naše ustne higieničarke, ki odstrani površinska zabarvanja in biofilm, ter morebitne obloge.

Beljenje zob ob enem obisku v naši ordinaciji (In office). Belimo z večkratnimi nanosi nizke koncentracije belila. Dlesni in ostale strukture ustrezno zaščitimo. Določimo in dokumentiramo barvo zob pred beljenjem in po beljenju.

PO BELJENJU SMEMO 24 UR UŽIVATI LE HRANO IN PIJAČO PROZORNE ALI POPOLNOMA BELE BARVE. SVETUJEMO DODAJANJE FLOURIDOV V USTNIH VODAH (BREZBARVNIH) IN ZOBNIH PASTAH (BELIH).

Beljenje z individualno belilno folijo in gelom čez noč in tedenskimi pregledi v ordinaciji. Določimo in dokumentiramo barvo zob pred beljenjem. Na osnovi odtisov obeh zobnih lokov, zobotehnik izdela individualno folijo s komorami za belilni gel. Pacient vsak večer pred spanjem nanese belilni gel na izdelano belilno folijo in jo namesti na zobe. Zjutraj gel spere, zobe poščetka in nitka.
V ČASU POSTOPKA BELJENJA, ODSVETUJEMO UŽIVANJE HRANE IN PIJAČ Z INTENZIVNIMI BARVILI.

■ KAKO LAHKO ZOBOZDRAVNIK POVRNE NARAVNO OBLIKO ZOBA?

Preoblikuje zob z direktnimi kopozitno keramičnimi restavracijami ali s polnokeramičnimi luskami oz. fasetami.

Da ustvarimo harmonijo lepega nasmeha, je potrebno včasih zapolniti razmake (diasteme) med zobmi, nekoliko podaljšati ali celo preoblikovati posamezen zob.

To lahko dosežemo z direktnimi kompozitno keramičnimi restavracijami, ki jih po natančnem načrtu naredimo v času enkratnega obiska v naši ordinaciji. Pacient iz ordinacije odide z novim nasmehom, hrana in pijača sta takoj dovoljeni, tako kot pri vseh kompozitno keramičnih zalivkah. S polnokeramičnimi luskami (fasetami) uspešno prekrijemo nepravilnosti sklenine, tudi bele in temne dentinske madeže. Priprava sklenine zahteva izjemno preciznost zobozdravnika, saj odstranjujemo minimalno sloj sklenine in ohranjamo pravilno konturo dlesni. Zaradi izjemne natančnosti, pri svojem delu uporabljamo povečavo lup.