Pogosta vprašanja

Sem študentka Medicinske fakultete v Mariboru. Od prijateljice sem slišala, da si je v vaši ordinaciji za študente možno očistiti zobni kamen brez doplačila. Je kakšna ovira, ker ne študiram v Ljubljani?

ODGOVOR: Drži, ker imamo pri nas koncesijo za študente, smemo študentom z rednim statusom med 19. in 26. letom očistiti zobni kamen v breme ZZZS. To storitev opravlja naš ustni higienik.

Obisk naše ordinacije ni vezan na kraj študija, zobozdravstvene storitve opravljamo v breme ZZZS-ja ne glede na kraj študija.

 

Sem študent FRI in me zanima, če je možno pri vas opraviti sistematski zobozdravstveni pregled?

ODGOVOR: Do pred kratkim ste zobozdravstvene sistematske preglede opravljali pri nas. Od 10. julija 2022 pa se zobozdravstveni sistematski pregledi opravljajo v Zdravstvenem domu za študente na Aškerčevi 4 v Ljubljani istočasno s sistematskim pregledom pri splošnem zdravniku.

 

Želel bi se naročiti pri zobozdravniku za študente. Do zdaj sem obiskoval šolskega zobozdravnika. Potrebujem kartoteko šolskega zobozdravnika? Se moram pri prejšnjem zobozdravniku odjaviti?

ODGOVOR: Naročite se po telefonu 040 41 00 42 in na dogovorjeni termin prinesete le kartico zdravstvenega zavarovanja. Ni vam potrebno skrbeti za dokumentacijo od prejšnjega zobozdravnika. Po presoji zobozdravnika za študente bo le-ta prejšnjega zobozdravnika zaprosil za fotokopijo vaše kartoteke. Ob podpisu izjave o izbiri  zobozdravnika za študente, pa se izbira pri prejšnjem zobozdravniku avtomatično prekine.


Imam lahko pri Vas zobozdravnika za študente le za čas študija ali lahko tudi kasneje hodim k Vam?

ODGOVOR: Kot zobozdravstvena ordinacija za študente imamo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije podpisano pogodbo o koncesiji za zobozdravstveno varstvo študentov. ZZZS omejuje status študenta z 19. in dopolnjenim 26.letom.

Po končanem študiju in navedeni dopolnjeni starosti vam lahko ponudimo samoplačniške storitve (glej cenik samoplačniških storitev na www.zobozdravstveni-center.si, če pa želite še naprej obiskovati ordinacijo s koncesijo, se naročite v ordinaciji za odrasle v zdravstvenem domu ali pri koncesionarju za odrasle.

Ali je razlika med amalgamsko in belo plombo samo v barvi? Slišala sem, da bele plombe ne držijo tako dolgo.

ODGOVOR: Bistvena razlika med amalgamsko plombo in »belo« kompozitno – keramično plombo je v tem, da se pri »beli« kompozitno – keramični plombi ohrani precej več zoba kot pri amalgamski plombi. Pri kompozitno –keramični plombi ni potrebno odstraniti toliko zdravega dentina kot pri amalgamu, ki se ne lepi na zob in potrebuje podvisne stene, da ta črna zalivka ne izpade iz zoba. Amalgam je toksičen, poka, leze, pri strjevanju se širi in ne omogoča natančnega oblikovanja naravne oblike zoba. Kompozitno keramične plombe so zelo dobro odporne na obrabo in zdržijo precej dalj časa kot amalgamske.

Pri cimri sem opazila, da ima večino belih plomb zabarvanih z rjavo obrobo. Zakaj pride do tega?

ODGOVOR: Poleg tega, da je potrebno pri izdelavi sodobnih estetskih restavracij uporabljati najsodobnejše materiale, je zelo pomembno tudi izjemno natančno oblikovanje preparacije (prostora, ki ga bo zapolnjevala plomba), poznavanje sodobnih tehnik, uporaba specialnih svedrov in inštrumentov, dosledno izvajanje posebne tehnike nalaganja materiala, oblikovanja stikov s sosednjimi zobmi, poliranja,… Izdelava »bele« kompozitno keramične plombe vzame 4x več časa kot ostale plombe, zahteva izjemno natančnost, ki se obrestuje pri končnem estetskem in funkcionalnem rezultatu.