Pogosta vprašanja

Želel bi se naročiti pri zobozdravniku za študente. Do zdaj sem obiskoval  šolskega zobozdravnika. Potrebujem kartoteko  šolskega zobozdravnika? Se moram pri prejšnjem zobozdravniku odjaviti?

ODGOVOR: Naročite se po telefonu 040 41 00 42  in na dogovorjeni termin prinesete le kartico zdravstvenega zavarovanja. Ni vam potrebno skrbeti za dokumentacijo od prejšnjega zobozdravnika. Po presoji zobozdravnika za študente bo le-ta prejšnjega zobozdravnika zaprosil za fotokopijo vaše kartoteke. Ob podpisu izjave o izbiri   zobozdravnika za študente, pa se izbira pri prejšnjem zobozdravniku avtomatično prekine.


Imam lahko pri Vas zobozdravnika za študente le za čas študija ali lahko tudi kasneje hodim k Vam?

ODGOVOR: Kot zobozdravstvena ordinacija za študente imamo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije podpisano pogodbo  o koncesiji za zobozdravstveno varstvo študentov. ZZZS omejuje status študenta z 19. in dopolnjenim 26.letom.

Po končanem študiju in navedeni dopolnjeni starosti vam lahko ponudimo samoplačniške storitve (glej cenik samoplačniških storitev na www.zobozdravstveni-center.si, če pa želite še naprej obiskovati ordinacijo s koncesijo, se  naročite v  ordinaciji za odrasle  v zdravstvenem domu ali pri koncesionarju za odrasle.

Ali je razlika med amalgamsko in belo plombo samo v barvi? Slišala sem, da bele plombe ne držijo tako dolgo.

ODGOVOR: Bistvena razlika med amalgamsko plombo in »belo« kompozitno – keramično plombo je v tem, da se pri »beli« kompozitno – keramični plombi ohrani precej več zoba kot pri amalgamski plombi. Pri kompozitno –keramični plombi ni potrebno odstraniti toliko zdravega dentina kot pri amalgamu, ki se ne lepi na zob in potrebuje podvisne stene, da ta črna zalivka ne izpade iz zoba. Amalgam je toksičen, poka, leze, pri strjevanju se širi in ne omogoča natančnega oblikovanja naravne oblike zoba.

Pri cimri sem opazila, da ima večino belih plomb zabarvanih z rjavo obrobo. Zakaj pride do tega?

ODGOVOR: Poleg tega, da je potrebno pri izdelavi sodobnih estetskih restavracij uporabljati najsodobnejše materiale, je zelo pomembno tudi izjemno natančno oblikovanje preparacije (prostora, ki ga bo zapolnjevala plomba), poznavanje  sodobnih tehnik, uporaba specialnih svedrov in  inštrumentov, dosledno izvajanje posebne  tehnike nalaganja materiala, oblikovanja stikov s sosednjimi zobmi, poliranja,….Izdelava »bele« kompozitno keramične plombe vzame 4x več časa kot ostale plombe, zahteva izjemno natančnost, ki se obrestuje pri končnem estetskem in funkcionalnem rezultatu.