Ustna higiena

Ustna higiena

V državah Evrope zlasti v skandinavskih državah, kjer je skrb ljudi za zdravje zob in ustne votline najvišja, je higienik v veliko pomoč pacientom že več kot 40 let. Z daljšanjem življenjske dobe si vsi želimo ohranjati zdrave zobe in dlesni. Pri vzdrževanju ustne higiene ima najpomembnejšo vlogo pacient sam.

• DELOVNI ČAS ORDINACIJE USTNE HIGIENE
SAMOPLAČNIŠKA  ORDINACIJA USTNE HIGIENE
NAROČANJE: 040 414 426

TOREK popoldan
SREDA dopoldan / popoldan

 

DO LEPEGA NASMEHA Z USTNO HIGIENO

Zobje so ogledalo človeka – naj bo le-to brezhibno
Oseba, ki skrbi za svoje zobe, zagotovo pusti mnogo boljši vtis splošne urejenosti, kot nekdo, ki zobe zanemarja. Prepričani smo, da so zdravi in urejeni zobje, tisti element v mozaiku, ki bistveno pripomore k popolni podobi. Nudimo celostne storitve povezane z zdravjem zob, začnemo pa z ustno higieno.

Kaj je namen ustne higiene?
Glavni namen ustne higiene je ohranjanje dobrega/odličnega zdravja v vaših ustih. Redni obiski pri naši higieničarki, ki jih priporočamo na vsakih 6 mesecev, so dobra naložba za preprečitev nastanka ali celo napredovanje bolezenskih znakov zob in dlesni. Ustna higiena ima velik pomen pri preprečevanju parodontalne bolezni.

Splošno znano je, da plak in zobni kamen  povzročata vnetje dlesni. Vneta dlesen je pordela, otečena in občasno krvavi. Začetno vnetje oz. gingivitis se lahko ob pravočasnem obisku ustne higieničarke ter pravilni vsakodnevni ustni higieni, povrne v stanje zdrave dlesni.

Brez omenjenih ukrepov pa gingivitis napreduje v parodontalno bolezen oz. parodontitis, ki je kronično stanje in prizadene globja obzobna tkiva (kost). Oblikujejo se parodontalni žepki, ki brez zdravljena vodijo v majavost in izgubo zob.

Zakaj nastane zobni kamen?
Če mehkih zobnih oblog (ostankov hrane, bakterij in odluščenih delov sluznic) ne poščetkamo in ponitkamo dovolj natančno, jih minerali iz sline prilepijo na površino zoba in tako nastanejo trde zobne obloge ali zobni kamen. Ker gre za trde obloge, ki so močno pričvrščene na zobno površino, jih z domačimi pripomočki ne moremo odstarniti sami. Prav zobni kamen pa je temeljni vzrok vseh težav, ki se prenesejo na zobe in dlesni, s časom pa tudi na celotno telo.

 

Kdaj je čas za prvi obisk ustnega higienika?

Če so vaše dlesni občutljive, pordele in očasno krvavijo ali pa vas v zadrego spravljata  slab zadah in zabarvanost zob, pokličite na telefon naše ustne higiene in naša ustna higieničarka vam bo z veseljem pomagala.

 

Kako poteka obisk študenta pri ustnem higieniku?

 • 1 Prvi korak – kratek pogovor
  Ustna higieničarka vam bo podala nekaj kratkih vprašanj o vašem splošnem počutju in zdravju ter preteklih izkušnjah v splošni in zobni ordinaciji.
 • 2 Drugi korak – kratek pregled ustne sluznice
  Preden začnemo z odstranjevanjem zobnih oblog, se prepričamo ali je celotna ustna sluznica zdrava, torej pravilno navlažena in brez vidnih znakov vnetja.
 • 3 Tretji korak – meritev obzobnih žepov
  Zdrava dlesen ni povsem pričvrščena k zobu. Rob proste dlesni imenujemo žleb. Njegova globina sega do 3 mm pod rob dlesni. Kadar je kost pod dlesnijo zaradi zobnih oblog že prizadeta, je potebno opraviti temeljit parodontološki pregled oz. meritev obzobnih žepov. S tem pregledom ocenimo na katerih zobeh in kako resno je prizadeta obzobna kost. Kadar je globina večja od 4 mm je potrebno opraviti, tudi globinsko čiščenje žepov oz. luščenje in glajenje zobnih korenin, zato da bi čimprej zaustavili nadaljnjo izgubo kosti in s tem preprečili majavost in izgubo zob. Da se izognemo bolečini med luščenjem in glajenjem korenin, pred posegom zobozdravnik pacientu aplicira lokalni anestetik. Ko anestetik popusti, lahko pacient še kakšen teden zaznava, da so zobje rahlo bolj občutljivi na mrzle pijače, za kakšen dan ali dva pa odsvetujemo tudi uživanje trde hrane. Kmalu po posegu pa bo pacient sam opazil, da je dlesen bolj čvrsta in brez krvavitev.
 • 4 Četrti korak – odstranitev zobnih oblog
  Najprej lahko povemo, da je postopek neboleč. Anestezija ni potrebna. Obloge se odstrani s pomočjo večstopenjskega ultrazvočnega aparata.
 • 5 Peti korak – poliranje
  Sledi poliranje, ki poskrbi za izjemno gladko površino zob, zaradi katere se zobne obloge počasneje lepijo na zobe. Poliranje se opravi s posebnimi polirnimi gumicami ter ščetko in zaščitno zobno pasto.
 • 6 Šesti korak – peskanje
  S peskanjem odstranimo vsa površinska zabarvanja, ki nastanejo zaradi kajenja, pitja kave, pravega čaja in podobno. Ta postopek se opravi s peskalnikom (Airflow sistem), je neboleč in neškodljiv za zobno sklenino.
 • 7 Sedmi korak – demonstracija s pripomočki
  Da bi čim dlje ohranili zobe gladke in sijoče, vam bo naša ustna higieničarka pokazala vse pripomočke, ki so najbolj primerni za vašo nego. Pokazala vam bo pravilno tehniko ščetkanja zob z navadno zobno ščetko, svetovala vam bo tudi katero trdoto ščetke izbrati. Ker pa imamo vsi ljudje različne medzobne prostore, vam bo pokazala katere velikosti medzobnih ščetk so idealna izbira za vas. Poudarila pa bo tudi pomembnost pri uporabi nitke in vas seveda tudi naučila pravilnega nitkanja.

Ula Udovič Ustna higijena